Διαμορφώνουμε το μέλλον με σύγχρονες ιδέες!

Uncategorised

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ IMPERIUM ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΩΡΟ ΓΚΡΙΖΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ IMPERIUM ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ

ΤΟ ΠΡΟΩΡΟ ΓΚΡΙΖΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Εκφράζεται παντού μια απορία. Πώς μετά τις τόσες καθημερινές ανακολουθίες, τα οφθαλμοφανή ψέματα και το κλείσιμο-ρεκόρ των τραπεζών, τα capitalcontrols και ο ΣΥΡΙΖΑ και δι’ αυτού ο Αλέξης Τσίπρας παραμένουν «άτρωτοι»/πολιτικά κυρίαρχοι.

Πολιτικοί αναλυτές του παρελθόντος κωδικοποιούν το φαινόμενο αυτό ως «παράδοξο Τσίπρα», να μην υφίσταται δηλαδή φθορά όταν είσαι ο ενορχηστρωτής του χάους.

Το αποδίδουν -όπως πάντα υπεραπλουστευτικά- στη «φρεσκάδα» του προσώπου και τη μαχητικότητα που επέδειξε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Καταρχήν μπορεί και να ήταν έτσι. Και λέω ήταν, γιατί από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου έως σήμερα, έχει μεσολαβήσει ένας ολόκληρος μήνας, που όμως πολιτικά είχε διάρκεια έτους με νέο και ιδιαίτερα σκληρό το Μνημόνιο, κρίση στο Μεταναστευτικό και αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ.

Τα megaπολιτικά και οικονομικά γεγονότα ήταν τόσο πυκνά που έτρεξαν τον πολιτικό χρόνο τόσο γοργά, που πάμε στοίχημα πως όταν ανοίξουν το τελευταίο Αυγουστιάτικο δεκαήμερο οι καταμετρητές της κοινής γνώμης, οι επιπτώσεις θα είναι και σοβαρές και μετρήσιμες.

Χωρίς καμία διάθεση να κάνουμε τον προφήτη προβλέπουμε τα εξής:

(1ο) Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο της ΝΔ με doublescore, όπως λέμε και στο μπάσκετ. Η τελευταία δημοσιευμένη δημοσκόπηση της MetronAnalysis (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ) έδινε στο κόμμα του κυβερνητικού Συνασπισμού 40% και στη ΝΔ μετά βίας 20%. Αυτές οι 20 και πλέον μονάδες ήταν που γέμισαν τον Πρωθυπουργό με αλαζονεία και τις επικαλέστηκε με έκδηλη χαρά στην κόντρα τους στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα. Σημειώνουμε ότι αυτή η 20άρα προφανώς συνδυάστηκε στο μυαλό του με τις 22 μονάδες του Δημοψηφίσματος και τον έκανε να αισθάνεται παντοδύναμος. Διακινδυνεύουμε να προβλέψουμε ότι η επιστροφή του λαού από τα μπάνια θα έχει περικόψει το ¼ της διαφοράς από τα δυσθεώρητα 20άρια  στα στοιχειώδη διαχειρίσιμα(;) 15άρια.

(2ο) Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προηγείτο του πρώην Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με 30 και πλέον μονάδες στη δημοφιλία. Διακινδυνεύουμε επίσης να προβλέψουμε ότι αυτό το triplescore που τον καθιστούσε «Τσάρο» όταν μετρηθεί απέναντι στο νέο Αρχηγό της ΝΔ, θα τον κάνει «Βογιάρο». Πιο απλά δηλαδή, ο κ. Τσίπρας θα έχει πέσει από το φυσιολογικό 60%+,σε ποσοστά της τάξης του 53-58% και θα νοιώθει την ανάσα του κ. Μεϊμαράκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος αρχηγός της ΝΔ, θα έχει κάνει μια πρώτη κεφαλαιοποίηση των τριών σερί επικρατήσεών του επί του Πρωθυπουργού στις Κοινοβουλευτικές Μάχες που έδωσαν (με την τρίτη για το 3ο Μνημόνιο να είναι και η πιο εμφατική) καθώς και το άνοιγμά του στο Κέντρο. 

Η πολιτική της σύνθεσης, της συναίνεσης και της μετριοπάθειας που συμβολίστηκε με τη χειραψία και την ευχή για καλή επιτυχία στο πρώτο κοινοβουλευτικό debate, έχει ήδη αποφέρει καρπούς, στους πολυπληθείς και μετέωρους πολιτικά ψηφοφόρους του Κοινωνικού Κέντρου.

Η δημοφιλία του κ. Μεϊμαράκη, θα προσεγγίζει το 50% (και θα ξεπερνά το 85% στο εσωτερικό της ΝΔ), γεγονός που τον κάνει θετικό συνομιλητή με τη μισή ελληνική κοινωνία. Τώρα, αν αυτή η αλλαγή εικόνας θα είναι ικανή να συμπαρασύρει και το κόμμα του, είναι ζήτημα μιας σειράς κινήσεων ανασυγκρότησης που ο ίδιος φαίνεται όχι απλά διατεθειμένος, αλλά αποφασισμένος να κάνει. Απλά, χρειάζεται στοιχειώδη πολιτικό χρόνο.

(3ο) Η συντριπτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης σκότωνε όχι μόνο τη ΝΔ, αλλά καθήλωνε και τις προοπτικές όλων των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.ά.). Όταν 8 στους 10 Έλληνες θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ νικητή ότι και να γίνει, τότε το συνθήκες του κομματικού ανταγωνισμού δεν είναι απλώς άνισες, είναι απαγορευτικές. Σε απλά ελληνικά: «δεν επιτρέπουν στον αντίπαλο να βγει από το γήπεδο. Έχει χάσει από τα αποδυτήρια». Διακινδυνεύουμε για τρίτη φορά να προβλέψουμε ότι χωρίς να χαθεί το σημαντικό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος -γεγονός αδύνατο 7 μόλις μήνες μετά από εκλογές που κέρδισε με 9 μονάδες- θα αρχίσει και αυτό να περιορίζεται.

Η διαφαινόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με τη σκληρή (και απόλυτα δικαιολογημένη για την Αριστερά) πολιτικά και πρωτίστως ηθικά κριτική που του ασκεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με την Αριστερή Πλατφόρμα, σε συνδυασμό με την ανανέωση των προσώπων των πολιτικών αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, βάζει στο μέχρι χθες άτοπο στο ερώτημα νίκη/ήττα πολλά νέα ερωτηματικά. Αυτό θα συμβεί γιατί ξαφνικά ο κ. Τσίπρας θα φανεί ότι όχι μόνο δεν ελέγχει το κόμμα του, (αφού έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο του κοινοβουλίου με την αυτονόμηση της κας Κωνσταντοπούλου), αλλά κινδυνεύει πλέον το πιο δυναμικό και οργανωμένο κομμάτι του να βρεθεί εναντίον του, την ίδια στιγμή που η ΝΔ ανασυντάσσεται με γοργούς ρυθμούς και το ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο της κας Γεννηματά έχει βρει μια πολύ συμπαθητική αλλά και σταθερή νέα αρχηγό, που συνδυάζεται με την πληθωρική παρουσία του πολύπειρου κ. Βενιζέλου.

Συμπερασματικά: α) κάμψη στο προβάδισμα της πρόθεσης ψήφου, β) σημαντική μείωση στην ψαλίδα της δημοφιλίας με τον κ. Μεϊμαράκη να τον κοιτάει πλέον στα μάτια και γ) εκλογίκευση της παράστασης νίκης είναι τα «καυδιανά δίκρανα» του κ. Τσίπρα.

Από Σεπτέμβρη η χώρα μπαίνει σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό κύκλο και ο Πρωθυπουργός σε νέες περιπέτειες. Όσοι του εισηγούνται να προκαλέσει εκλογές πριν έρθουν τα ραβασάκια του Μνημονίου που αυτός ο ίδιος υπέγραψε, μάλλον αποτελούν κακούς συμβούλους.

Εμείς θα τον συμβουλεύαμε να είναι υπομονετικός και νουνεχής. Να θέσει επιτέλους για πρώτη φορά και μετά από πολύ καιρό το συμφέρον πάνω από το κομματικό. Και επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να διατηρεί  κάποια αποθέματα πολιτικής αξιοπιστίας,  διακινδυνεύουμε μία τελευταία πρόβλεψη. Θα πάρει πίσω  τις σκέψεις για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο και θα δώσει προτεραιότητα σε αυτό που οφείλει να κάνει, να κυβερνήσει. Επειδή όμως δεν έχει κατασταλάξει ακόμη, ας περιμένει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει κλείσει και να έχει αποτυπωθεί δημοσκοπικά και ο «κύκλος» της ΔΕΘ γιατί αλλιώς μπορεί να βρεθεί μπροστά σε τεράστιες εκπλήξεις που βέβαια μπορεί να είναι δυσάρεστες για τον ίδιο, αλλά καλές για τη χώρα μας….. 
   

DEMOSLAB

FORUM 2020