Διαμορφώνουμε το μέλλον με σύγχρονες ιδέες!

Δελτία Τύπου

ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ!
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
AGENDA 2020 – ΕΛΛΑΔΑ 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

team2020 agendaΦίλες και φίλοι του FORUM 2020 και όχι μόνο,

Η 21η Μαρτίου έχει μια τριπλή συμβολική και ουσιαστική σημασία για την Ελλάδα μας και τον κόσμο.

Είναι η πρώτη ημέρα της Άνοιξης, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, αφού είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας. Είναι και η Παγκόσμια Ημέρα των Χρωμάτων.

Όποιος ανοίγει τα μάτια του στην Ελλάδα, λούζεται από το ελληνικό φως και την απαράμιλλη ομορφιά του γαλάζιου ουρανού μας.

Είναι όμως -πάνω απ’ όλα- η ημέρα που ουσιαστικά ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821, όταν οι πρώτοι επαναστάτες «πάτησαν» τα Καλάβρυτα.

Σήμερα, 196 χρόνια μετά το πρώτο ιστορικό βήμα που έκαναν οι ήρωες εκείνης της εποχής, δέκα και πλέον εκατομμύρια σύγχρονοι νεοέλληνες, προσπαθούμε με ηρωικό τρόπο να ανταπεξέλθουμε στις βάρβαρες συνθήκες μιας αβάσταχτης καθημερινότητας. Τότε ήταν η σκλαβιά από το ζυγό των Οθωμανών, σήμερα είναι ο παραλογισμός των απαιτήσεων που δημιουργήθηκαν από την χωρίς προετοιμασία είσοδό μας στην Ευρωζώνη.

Τότε τα καταφέραμε και βάλαμε μετά από μεγάλο αγώνα τα θεμέλια της σύγχρονης Ελλάδας. Σήμερα, αυτά τα θεμέλια απειλούνται εκ νέου από τη χρεοκοπία των δομών του κράτους, την αποσύνθεση των νοικοκυριών και την αλλοίωση της ταυτότητας του σύγχρονου πολίτη.

Τότε καταφέραμε το ακατόρθωτο. Σήμερα οι περισσότεροι είναι απαισιόδοξοι. Πιστεύουν ότι η επαναφορά στην κανονικότητα είναι κάτι αδύνατο.

Και όμως…. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Οι Έλληνες του 2017 μπορούμε να θέσουμε έναν συμβολικό στόχο: σε μία τετραετία, σε 48 μόλις μήνες, την 21η Μαρτίου του 2021, όταν θα γιορτάζουμε τη 200 ετηρίδα της χώρας μας, να έχουμε βγει από το αδιέξοδο.

Η Ελλάδα ως τότε μπορεί να είναι έτοιμη για να κερδίσει τη χαμένη δεκαετία.

Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση: η σημερινή αδράνεια, απαισοδοξία και ανασφάλεια να αποκτήσουν θετική έκφραση, να ξαναβρούν θετική ενέργεια.

Αυτό μπορεί να γίνει με ένα κίνημα αλληλεγγύης μια Πρωτοβουλία Κοινωνικής Δράσης με αποτελέσματα

τη συλλογική πρόοδο,

ίσες ευκαιρίες στην οικονομία

την προστασία του εθνικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Η τριάδα των στόχων που επιδιώκεται από τα κόμματα: της οικονομικής ανάπτυξης, της ελεύθερης αγοράς και της επαναλειτουργίας του κράτους είναι αυτονόητη. Είναι διαχρονική απαίτηση, εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο, είναι όμως μέσο και όχι σκοπός. Δεν οδηγεί σε μία ΔΙΚΑΙΗ, αλλά σε μια ΑΔΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ:

αν η οικονομική ανάπτυξη δεν βοηθάει τους κοινωνικά αδύναμους, τους μη προομιούχους,

αν η ελεύθερη αγορά δεν έχει κανόνες και δεν οδηγεί σε ίσες ευκαιρίες και δεν δίνει δυνατότητες στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία στη χώρας μας και

αν ο κρατικός προστατευτισμός στέκεται εμπόδιο στην πρόοδο των νέων μας, που σπουδάζουν χωρίς να έχουν ευκαιρίες για δουλειά.

Σήμερα, όλα όσα έχουμε τα παίρνει το κράτος για τις δικές του ανάγκες και όχι για τις ανάγκες τις δικές μας, των παιδιών και των γονιών μας.

Οι σεισμικές ανακατατάξεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, προκαλούν γεωπολιτική αστάθεια και η χώρα μας χρειάζεται διπλή προστασία. Και τα σύνορά μας που απειλούνται διαρκώς από τις προκλήσεις των γειτόνων και την εισροή λαθρομεταναστών, αλλά και στο εσωτερικό, το μοναδικό φυσικό μας κεφάλαιο σπαταλιέται απροστάτευτο από τα κάθε λογής μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

Μπορούμε να σκεφθούμε πολλαπλούς διαφορετικούς τρόπους για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε. Η πρότασή μας, «AGENDA 2020 – ΕΛΛΑΔΑ 2021» έχει πέντε (5) αναπτυξιακές κατευθύνσεις: είναι απλή, είναι πρακτική, είναι εφαρμόσιμη, είναι σύγχρονη ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ!

Προτάσεις για πολιτικές σίγουρα υπάρχουν περισσότερες και ίσως καλύτερες, γι’ αυτό είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να καταγράψουμε απόψεις και να συνθέσουμε ιδέες.

Οι τρόποι, οι δρόμοι προς το 2021 είναι συζητήσιμοι και διαπραγματεύσιμοι.

ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ

ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.

Όποιος κάνει μια ανατομία του αξιακού μας συστήματος, διαπιστώνει ότι η κρίση είναι κυρίως κρίση αρχών και δευτερευόντως οικονομική.

Σήμερα, τα πολιτικά κόμματα της Μεταπολίτευσης είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένα.

Το 2021 θα είναι παλαιολιθικά.

Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας, γιατί τα στελέχη τους είναι πολυφορεμένα και οι ιδέες τους είναι ξεπερασμένες.

Τα στελέχη τους είναι είτε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα κομματαρχών, είτε εξαρτημένα μέλη συνδικάτων και κάθε λογής μηχανισμών. Γι’ αυτό οι όποιες πρωτοβουλίες δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε αυτά, αλλά και σε αυτά.

Οι ιδέες τους αναφέρονται σε «-ισμούς» που ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις, γι’ αυτό και δυστυχώς τους σαρώνει ένας πανίσχυρος λαϊκισμός. Η Αριστερά δεν ήρθε ποτέ. Το Κέντρο συμβιβάστηκε με τις παθογένειες του χθες. Η Δεξιά δεν τόλμησε όσο έπρεπε.

Το «ελληνικό πρόβλημα» έχει βαθιές ρίζες. Είναι ζήτημα το οποίο γεννήθηκε τη δεκαετία του ’80 και διογκώθηκε τη δεκαετία του ’90. Η κορύφωσή του την τελευταία 7ετία σημαίνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι απλά με μια κρίση με αρχή, μέση και τέλος, αλλά ένα τέλμα 25ετίας.

Τα διλήμματα με ή χωρίς μνημόνιο, με η χωρίς «κόφτη», με ή χωρίς ΔΝΤ, με ή χωρίς ΕΥΡΩ, δολλάριο ή δραχμή, θα αποδεικνύονται ψευδεπίγραφα με το πέρασμα των ετών και την επώδυνη και ανελέητη για τους Έλληνες αποτελμάτωση. Ακόμη και το δίλημμα που προετοιμάζεται με μεθοδικότητα «μέσα ή έξω από την Ευρώπη», είναι σε λάθος κατεύθυνση. Η χώρα που γέννησε την Ευρώπη, τις αξίες και τα ιδανικά της αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

Όμως, η Ελλάδα ανήκει στην Κοινωνική Ευρώπη των λαών και ΟΧΙ των χρηματοπιστωτικών πολυεθνικών. Ανήκουμε στην Ευρώπη των ανθρώπων και όχι των αριθμών. Όσο τσακωνόμαστε μεταξύ μας, θα αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Όπως αποδείχθηκε περίτρανα μετά το δημοψήφισμα, μας αγνούν ακόμη και όταν ζητούν τη γνώμη μας. Αν όμως ενωθούν οι φωνές μας, δεν θα μπορούν να μας αγοήσουν ξανά, ούτε τα ντόπια, ούτε τα ξένα συμφέροντα.

Η μόνη λύση για να βρούμε διέξοδο από το βάλτο, μπορεί ν’ αρχίσει να διαφαίνεται μόνο αν πολίτες και πολιτικοί αντιληφθούν ότι για να δει η χώρα ΦΩΣ και να έχει αναπτυξιακή προοπτική, πρέπει να αλλάξει πρώτα ο «στρεβλός εθνικός μας χαρακτήρας», η λάθος εθνική νοοτροπία της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης και να δημιουργηθεί μια νέα «εθνική κουλτούρα συναίνεσης και συνεννόησης».

Το οικονομικό σύστημα χρειάζεται εκσυγχρονισμό, εξυγίανση και σταθερούς κανόνες, ενώ το σύστημα εξουσίας χρειάζεται διεύρυνση της πολιτικής και κυρίως της κοινωνικής του βάσης. Μόνο μέσα από συνθέσεις, συνέργειες και συνεργασίες που εξασφαλίζουν μια μίνιμουμ πολιτική σταθερότητα, μπορεί να ξαναβρεί η χώρα τη θέση της στον αναπτυγμένο κόσμο. Όσο το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να πορεύεται συγκρουσιακά, μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ισοπέδωση και να χτίσουμε το μέλλον μας πάνω στα συντρίμια της Μεταπολίτευσης.

Το κομβικό ερώτημα είναι αν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε πορεία;

Έχουμε χρόνο να ανασυνταχθούμε;

Υπάρχει τρόπος να γυρίσουν τα πράγματα;

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ,

Η ΕΛΛΑΔΑ του 2020-21 και μετά είναι στα χέρια μας.

Τις λύσεις θα τις δώσουμε εμείς, οι ΠΟΛΙΤΕΣ.

Εμείς με το Forum 2020 και την Ομάδα 2020 (www.team2020.gr), μπορούμε να λειτουργήσουμε ως ένας από τους καταλύτες του δημοσίου διαλόγου. Μέσα από δράσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε πάρει, αλλά κυρίως, αυτές που ακολουθούν, θέλουμε να συμβάλουμε στο μέλλον μας.

Να δώσουμε ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, να προσθέσουμε ένα χαμόγελο, απέναντι στο γκρίζο και τη μιζέρια της εθνικής κατάθλιψης.

Δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε κόμμα.

Είμαστε μια ανιδιοτελής ομάδα 100 ενεργών πολιτών με ένα στόχο: μια καλύτερη Ελλάδα για εμάς και τα παιδιά μας. Και μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση: αλλάζουμε πρώτα εμείς, για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Γιατί εμείς -οι πολίτες- είμαστε η χώρα μας.

Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλους φορείς και εδώ και στο εξωτερικό, γιατί και η Ομογένεια είναι μία ακόμη ξεχασμένη πατρίδα. Μαζί με φορείς αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς, ερευνητικά κέντρα, δεξαμενές σκέψης, συλλόγους και κινήματα μπορούμε να βρούμε μια ελάχιστη κοινή συνισταμένη δράσης.

Αρκεί να υπάρχει διάθεση αλλαγής. Πρώτα σε ατομικό και μετά σε συλλογικό επίπεδο.

Θέλουμε μια πιο ανθρώπινη ζωή για όλους.

Μια καθημερινότητα λιγότερο συγκρουσιακή, πιο συνεργατική.

Σχέσεις ποιότητας. Σκέψεις ουσίας.

Νέα εθνική συνεννόηση! Νέα εθνική υπερηφάνεια!

Για αποτελεσματικές συνέργειες! Για υπερκομματικές συνθέσεις!

Για να διαμορφώσουμε το αύριο σήμερα!

Προχωράμε μαζί. Κοιτάζουμε μπροστά. Αισιόδοξα και δυναμικά.

Μπορούμε Ξανά!

Για την Ελλάδα του 2021

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2017

Νίκος Καραχάλιος

Αν συμφωνείτε με τις σκέψεις που εκφράζονται στο παραπάνω κείμενο κάντε like στη σελίδα μας στο facebook


 

DOUBLE IDEAS FIGHT DEBATE

«ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Save The Date new ebea team2020Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ανεξάρτητου think-tank «FORUM 2020» (www.team2020.gr), μετά το 1ο IdeasFightDebateτης 25ης Μαΐου για την Οικονομία -όπου τέθηκε για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο το θέμα των capitalcontrols- σας προσκαλούμε σε ένα 2bleIdeasFightDebate με θέμα «Το Μέλλον της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη και την Ελλάδα», την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, σε σχεδόν 30 ημέρες από σήμερα και 11 ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, στο ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, αίθουσα Ερμής, 6ος όροφος).

Αυτή τη φορά, η «μάχη των ιδεών» θα διεξαχθεί σε δύο γύρους, σε δύο διαφορετικά πάνελ.


1
stDEBATE: 6μμ-7.45μμ


Το πρώτο πάνελ θα έχει τίτλο: «Το Μέλλον της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη και την Ελλάδα: Ιδέες και Προσανατολισμοί» και θα κινηθεί στις εξής τρεις ενότητες:

Α) Η ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

1. Πώς άλλαξαν την εικόνα τους οι Άγγλοι Συντηρητικοί και κέρδισαν κόντρα σε όλες τις προβλέψεις τις τελευταίες εκλογές;

2. Πώς αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί του PartidoPopular (PP) την επίθεση των Podemos;

3. Πώς βγαίνουν από τα «Μνημόνια» η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, τη στιγμή που εμείς υπογράφαμε το 3ο κατά σειρά;

Β) Η ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 2015 ΕΤΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ (Εθνικές Εκλογές/Ιανουάριος 2015, Δημοψήφισμα/Ιούλιος 2015, Εθνικές Εκλογές/Σεπτέμβριος 2015)

1. Πρέπει να ιδωθούν ως ένα «εκλογικό όλον» ή ως ξεχωριστές αναμετρήσεις;

2. Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματά τους για την ευρύτερη Κεντροδεξιά Παράταξη και πιο συγκεκριμένα για τη Νέα Δημοκρατία;

3. Οι στρατηγικές επιλογές της νέας εποχής, οι τακτικές κινήσεις υλοποίησής τους, τα κοινωνικά και πολιτικά διλήμματα του χθες, του σήμερα και του αύριο.

Γ) Η ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

1. Χρειάζεται ιδεολογικό επαναπροσανατολισμό η Νέα Δημοκρατία ή καλύπτεται από τη διαχρονική Ιδρυτική Διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή;

2. Μπορούν να υπάρχουν «τάσεις» και «συνιστώσες» σε ένα αστικό κόμμα και αν ναι, ποιές μπορεί να είναι αυτές;

3. Ποιά είναι τα «στοιχεία αντοχής» που επέτρεψαν στη Νέα Δημοκρατία να αποφύγει την τύχη του ΠΑΣΟΚ;


ΣΥΖΗΤΟΥΝ

Στο 1ο πάνελ έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν οι:

  • Γιώργος Κύρτσος, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
  • Θανάσης Διαμαντόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης
  • Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Διευθυντής Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (DEREE), πρώην Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας
  • Λευτέρης Κουσούλης, Πολιτικός Επιστήμων, Σύμβουλος Στρατηγικής

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Νίκος Καραχάλιος, Πρόεδρος FORUM 2020


ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ
DEBATE

Ο κάθε ομιλητής θα ξεκινήσει με μία γενική 2λεπτη τοποθέτηση.

Η κάθε μία από τις ενότητες θα έχει διάρκεια 30 λεπτά, με την κάθε μία από τις τρεις υποενότητες να καλύπτεται σε 10 λεπτά.

Ο κάθε ομιλητής θα έχει το λόγο για 2 λεπτά στην κάθε υποενότητα.2
ndDEBATE: 8.00μμ-10.15μμ


Το 2ο πάνελ έχει τίτλο: «Το Παρόν και το Μέλλον της Νέας Δημοκρατίας» και θα κινηθεί στις παρακάτω τέσσερις ενότητες:

Α) Η θετική συνεισφορά της Κεντροδεξιάς και των ηγετών της στον τόπο: τα διδάγματα και τα οφέλη από 4 μεγάλες περιόδους:

1. Κωνσταντίνος Καραμανλής - Γεώργιος Ράλλης (1974-1980)

2. Ευάγγελος Αβέρωφ - Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - Μιλτιάδης Έβερτ (1982-1996)

3. Κώστας Καραμανλής (1997-2009)

4. Αντώνης Σαμαράς – Βαγγέλης Μεϊμαράκης (2010- 2015)

Β) Η Νέα Δημοκρατία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι στον εαυτό της:

1. Λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

2. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση.

3. Η Νέα Δημοκρατία απέναντι στον καθρέπτη του μέλλοντός της.

Γ) Παλιό VS Νέο / Συνέχεια και Σταθερότητα VS «τα αλλάζουμε όλα»

1. Είναι αυτά τα πραγματικά και ουσιαστικά διλλήματα της αναμέτρησης;

2. Πώς ορίζουμε το «παλιό» και πώς το «νέο» και πώς μπορούν να προσφέρουν στη συνέχεια της Παράταξης;

3. Αν και πώς εκφράζεται το νέο πιο συγκεκριμένα από τη Νέα Δημοκρατία; Είναι ζήτημα προσώπων ή πολιτικών;

4. Ποιό είναι το νέο που ζητάει η κοινωνία από την Κεντροδεξιά;

Δ) Υπάρχει «ρεαλιστικό όραμα» για τη Νέα Κεντροδεξιά; Ποιό μπορεί και πρέπει να είναι το περιεχόμενο της Κεντροδεξιάς του 2020 και μετά;

1. Πώς κερδίζεται το στοίχημα της Ανάπτυξης: αν και πώς μπορούμε να βγούμε από την εποχή των Μνημονίων;

2. Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη: αν και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις διαταραγμένες κοινωνικές ισορροπίες;

3. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας: πώς ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός και οι Νέες Τεχνολογίες μπορούν να ξαναφέρουν την Ελλάδα στην 1η γραμμή της Ευρώπης;


ΣΥΖΗΤΟΥΝ

Στο 2ο πάνελ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν ενεργά κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη. Η σύστασή του θα διαμορφωθεί μετά από focusgroupsμεταξύ ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που θα επιλέξουν τα πρόσωπα που θα ήθελαν να ακούσουν…


ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ 2ΟΥ
DEBATE

Ο κάθε ομιλητής θα ξεκινήσει και θα κλείσει με μία τοποθέτηση 2 λεπτών.

Η κάθε μία από τις ενότητες θα έχει διάρκεια 25 λεπτά, με κάθε μία από τις τέσσερις υποενότητες να καλύπτεται σε 10 λεπτά.

Ο κάθε ομιλητής θα έχει το λόγο για 90 δευτερόλεπτα στην κάθε υποενότητα.

Q&A

Μετά από τη συζήτηση θα δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να θέσει τις ερωτήσεις του. Η συγκεκριμένη ενότητα θα είναι διάρκειας 20 λεπτών.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει liveδιαδικτυακή κάλυψη της εκδήλωσης.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ: 217 7102453

Κιν: 6944 630999

Εmail: info@team2020.gr 

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - FORUM2020

IDEAS FIGHT DEBATE

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΑΧΗ ΙΔΕΩΝ
ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
ΕΝΩΠΙΟΝ 300 ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

 

Σε έναν πρωτότυπα στημένο δημόσιο διάλογο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015 στο Hilton, τέσσερις «ομάδες» ομιλητών ανέλυσαν τις απόψεις τους σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας της Ελλάδος μέχρι το 2020.

Ομιλητές, οι πολιτικοί Γιώργος Κατρούγκαλος, Αναπληρωτής Υπουργός ΕΣΔΑ και Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, οι καθηγητές Charles Goodhart, LSE και Δημήτρης Τσομώκος, Said Business School, St. Edmund Hall, University of Oxford, οι επενδυτές Eytan Tigay, Managing Director of Rhone Capital και Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Core Capital Partners καθώς και οι επιχειρηματίες Θεόδωρος Βάρδας, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΒΑΡΔΑΣ ΑΕΒΕΕ και Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γεν. Δ/ντής του ΣΕΤΕ, αντάλλαξαν τις ιδέες τους για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να εξέλθει από την κρίση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία εισήγηση του Προέδρου του Forum2020 κ. Νίκου Καραχάλιου, ο οποίος ανέλυσε στην πορεία των think tanks της χώρας, ξεκινώντας από το 1974-75 και το ΚΠΕΕ που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, περνώντας από την περίοδο 1999-2009, με τον Κώστα Καραμανλή, όταν και σε συνεργασία με τον Γιώργο Ψάλτη πρωτοέγιναν μελέτες για το στρατηγικό σχεδιασμό και την ιδέα του 2020, φτάνοντας ως το σήμερα, με το νέο Forum2020, που μετεξελισσόμενο ασχολείται με θέματα επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης και ηγεσίας, αφού πλέον, αυτό είναι, το μείζον ζητούμενο στη χώρα.

Δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλή επιτυχία στην Κυβέρνηση και να τονίσει, εκ μέρους των μελών του Forum2020, την ενεργό στήριξή τους στη διαπραγματευτική προσπάθεια. Τέλος, ευχήθηκε αίσια κατάληξη για μία έντιμη συμφωνία, που θα σταθεροποιήσει πολιτικά και οικονομικά την πατρίδα μας.

Πιο αναλυτικά οι ομιλητές στις παρεμβάσεις τους τόνισαν:

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Ξέρουμε τη συμφωνία και τη θεωρούμε δεδομένη, δεν θεωρούμε όμως ότι θα πρέπει να υποχωρήσουμε στα εξής: Στο να υπάρχουν πρόσθετα υφεσιακά μέτρα που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη, αυτό σημαίνει δε θα δεχτούμε εξωπραγματικά πλεονάσματα, δε θα δεχτούμε νέα βάρη στους ασθενέστερους.​ Αντιθέτως εμείς ισχυριζόμαστε ότι ακριβώς επειδή αυτή τη στιγμή το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, πέρα από τα γνωστά τα γεωπολιτικά ήλιος-θάλασσα-Greek lovers, είναι ότι έχουμε την πιο μορφωμένη γενιά που είχε ποτέ η Ελλάδα και θα πρέπει να επιχειρήσουμε την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων προστιθέμενης αξίας που θα αξιοποιούμε ακριβώς αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Το επιχείρημα λοιπόν μέχρι τώρα ήταν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την πολιτική της λιτότητας που μας επιβλήθηκε, ακριβώς γιατί είναι μια θεραπεία πιο θανατηφόρα από την αρρώστια. Προφανώς δεν έφεραν τα μνημόνια την κρίση, η θεραπεία όμως ήταν καταστροφική, όχι μόνο για τη χώρα μας, συνολικά για την Ευρώπη».

Ντόρα Μπακογιάννη: «Χρειαζόμαστε ένα minimum εθνικής συνεννόησης, για να ξεπεράσουμε την κρίση. Τα Κυβερνητικά στελέχη δεν στέλνουν ένα ενιαίο μήνυμα στο εξωτερικό, ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητο να προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε ανάπτυξη.

Πιο πολύ απ’ όλα, με ανησυχούν όλα όσα γίνονται στην παιδεία διότι μας πηγαίνουν πολλές δεκαετίες πίσω. Πρέπει επιτέλους να πούμε αλήθειες, το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι υπό κατάρρευση και δεν μπορούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να συντηρούν τρία εκατομμύρια συνταξιούχων και ενάμιση εκατομμύριο ανέργων.»

Οι καθηγητές Charles Goodhart και Δημήτρης Τσομώκος από κοινού υποστήριξαν ότι για πολλά χρόνια η Ελλάδα είχε μία ξεκάθαρη επιλογή: είτε να μείνει στο ευρώ και να δεχθεί να συνεχίσει να υφίσταται δημοσιονομικές πιέσεις σε ένα λιτό μέλλον ή να φύγει από την Ευρωζώνη, πράγμα το οποίο βραχυπρόθεσμα θα επέφερε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, δεδομένης της έλλειψης δέσμευσης του ελληνικού πολιτικού συστήματος να διορθώσει τις μακροπρόθεσμες ανεπάρκειες και την ανεμική παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.

Σήμερα, η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Η δημογραφική γήρανση θα συμπυκνώσει το γερμανικό πλεόνασμα. Αλλά δεν μπορεί κανείς να βασίζεται στις όποιες θετικές εξελίξεις από αλλού. Ίσως η αρχή της σοφίας να έγκειται στη συνειδητοποίηση των αληθινών περιορισμών της ελευθερίας οικονομικών ενεργειών του καθενός και την συναίσθηση ότι ο «από μηχανής θεός» που θα μας απαλλάξει από τα δεσμά αποτελεί ψευδαίσθηση.»

Charles Goodhart: «Μία χώρα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, ούτε χρέη, ούτε ελλείμματα, ούτε τίποτα, αν έχει καλή Κυβέρνηση και καλό Εκπαιδευτικό Σύστημα.»

Δημήτρης Τσομώκος: «Πρέπει να βρεθεί ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων για την ανάπτυξη και τη διαδικασία συντεταγμένης εξόδου της χώρας από την κρίση.»

Eytan Tigay: «Εάν το κλίμα δεν αποκατασταθεί, έτσι ώστε η λέξη grexit να αφαιρεθεί από το παγκόσμιο λεξιλόγιο, φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχουν κεφάλαια, που θα θέλουν να εισρεύσουν στη χώρα. Τον Οκτώβριο του 2014, ετοιμαζόμασταν να δημιουργήσουμε ένα επενδυτικό κεφάλαιο αποκλειστικά και μόνο με στόχευση στην Ελλάδα, ύψους περίπου ενός δις ευρώ. Νομίζω πως σήμερα μάλλον δεν θα τολμούσα να μιλήσω στην επενδυτική μου επιτροπή για μία τέτοια προοπτική.»

Γιώργος Τανισκίδης: «Εάν αύριο έπρεπε να κάνω μία και μόνο κίνηση, θα επέλεγα έναν καταπληκτικό Έλληνα, και πιστεύω ότι έχουμε πολλούς, και θα του ανέθετα το invest in Greece με αρμοδιότητες υπερ-Υπουργού. Γιατί αντί να κλαίμε, τελικά το χρησιμοποιούμε ως αστείο ότι για μία εξαιρετική επένδυση στη χώρα μας, η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου έκανε είκοσι χρόνια, επαναλαμβάνω είκοσι χρόνια, για να μαζέψει όλες τις απαραίτητες άδειες και υπογραφές. Θεωρώ ότι δυστυχώς τα συνέδριά μας έχουν καταντήσει να προσομοιάζουν με τη ρήση του Κώστα Χατζή «μονολογούμε, μονολογούμε…. μιλούμε έτσι για να μιλούμε». Με εντυπωσίασε η πρωτοτυπία της δομής του συγκεκριμένου συνεδρίου και ελπίζω το Forum2020 να μπορέσει να μεταλαμπαδεύσει κάποιες από τις ιδέες που ακούστηκαν, στην ευρύτερη ατομική και πολιτική σκηνή.»

Θεόδωρος Βάρδας: «Χρειάζονται νέα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία στο σημερινό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχουν. Σε πρώτη φάση, η εξεύρεση αυτών των επενδυτικών κεφαλαίων πρέπει να είναι «εξωγενής» και να γίνει με «πολιτική» απόφαση της Ε.Ε. Ακριβώς όπως με πολιτική απόφαση, δόθηκαν €220 δις για κάλυψη ελλειμμάτων και πληρωμή τόκων και κεφαλαίων. Η συνέχιση όμως πολιτικής μονομερούς λιτότητας με μόνη ελπίδα ανάπτυξης τις διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς δηλαδή τη δημιουργία ενός επενδυτικού σοκ, απλά διαιωνίζει διαρκώς μεταθέτοντας το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.»

Αλέξανδρος Λαμνίδης: «Ο τουρισμός σήμερα βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι. Αναμένουμε αποφάσεις για το ΦΠΑ και τη φορολόγηση, καθώς επίσης και θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση που κάνουμε με τους εταίρους μας. Θέλουμε να σπάσουμε το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς, όμως οι συνθήκες και η διαιώνιση των διαπραγματεύσεων δεν δημιουργούν καλό κλίμα. Παρά τις καλές προθέσεις και τα πλάνα που ακούμε κατά καιρούς, θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Παρ’ όλ’ αυτά, οφείλουμε να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στα μερίδια της αγοράς που μας αναλογούν και σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Τούτη την ώρα, εκείνο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε κακή εικόνα. Έχω εμπιστοσύνη στους επιχειρηματίες του κλάδου που εκπροσωπώ και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε. Το Ideas Fight Debate ήταν σίγουρα μία δημιουργική ιδέα. Το Forum2020 θεωρώ πως μπορεί να το κάνει θεσμό.»

Τα τελικά συμπεράσματα εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής του Forum2020 συνόψισε ο Αντώνης Ροβολής, Καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ο οποίος τόνισε: «Κατά πρώτον θα πρέπει να καταγράψουμε τη δυσκολία του εγχειρήματος η οποία όμως προσθέτει και στην αξία του. Το ότι σε μία χώρα που έχει συνηθίσει στη δημόσια και δια μεσολάβησης επικοινωνία και η οποία θεωρεί νικητή αυτόν που φωνάζει περισσότερο, καταφέραμε να βάλουμε κάτω ανθρώπους, και μάλιστα φορείς του δημόσιου, του πολιτικού, του οικονομικού και του ακαδημαϊκού βίου της χώρας και της Ευρώπης και να τους εμπλέξουμε σε μία διαδικασία, στην οποία θα επιτρέπεται να διακόπτει ο ένας τον άλλον, βασιζόμενοι όμως στην αίσθηση που έχουν της ευγένειας, των τρόπων, της κατανόησης και της δικαιοσύνης, στον καταμερισμό του λόγου. Θεωρώ ότι είναι επιτυχία και ότι καλώς επιχειρήθηκε. Η ιδέα αυτή ήταν όντως πρωτοποριακή. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό πετύχαμε αλλά προσωπικά φεύγω με μία αισιοδοξία ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε να συνδιαλεγόμαστε διαφορετικά.»

Για λογαριασμό της McKinsey ο Γιάννης Γκικόπουλος παρουσίασε μία σύνοψη της μελέτης, που πραγματοποίησε η εταιρεία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η κυρία Χρύσα Γερούκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Prognosis, ανέπτυξε τη μεθοδολογία με την οποία θα προχωρήσει το Forum2020 σε μία σειρά επιστημονικών ερευνών για θέματα που αφορούν την ηγεσία και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ελλάδας.

Στην αντισυμβατική ψηφοφορία που διενεργήθηκε στο τέλος του debate, την προτίμηση του κοινού κέρδισαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Στην εκδήλωση, στην οποία είχαν προσκληθεί κυρίως επιχειρηματίες, τεχνοκράτες και σύμβουλοι επιχειρήσεων, παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΦΑΣ, πρώην Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ, πρώην Υπουργός, Βουλευτής ΝΔ, Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού ΝΔ

ΜΠΡΑΝΚΟ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ, Πρέσβης Σερβίας

ΤΑΣΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ, Πρόεδρος & CEO BBDO

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΚΑΣ, CEO Velti PLC

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΡΔΑΣ, πρώην Υπουργός Ανάπτυξης

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΝΕΡΗΣ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗΣ, Δικηγόρος

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΣΚΩΤΗΣ, Πρόεδρος ΔΟΜΟΚΟΣ ΑΕ

ΘΩΜΑΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ, Πρόεδρος & CEO V+O

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗΣ, Σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΑΛΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος & CEO Expowork

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, First Athens,Partner

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ, Πρόεδρος Ένωσης Νέων Ελλήνων Δικηγόρων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΝΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, CEO Rhode Schwarz Hellas

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ, Μέλος ΔΣ ΕΥΔΑΠ, πρώην Δήμαρχος Χαλανδρίου

ΦΑΝΗ ΧΑΛΚΙΑ, Ολυμπιονίκης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΡΑΣ, Δικηγόρος Π.Α.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ, Οικονομολόγος, πρώην Γραμματέας Εξοπλισμών

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΒΟΛΛΗΣ, Καθηγητής Οικονομικών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΑΛΕΞΗΣ ΡΟΥΤΖΟΥΝΗΣ, Κάπα Research

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Επιχειρηματίας

ΙΝΑ ΤΑΡΑΝΤΟΥ, Εκδότρια

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ, 3 φορές Πρωταθλητής Euroleague

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ, Επιχειρηματίας

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟΥ, CEO VCI

ΠΑΝΟΣ ΚΟΣΜΑΔΑΚΗΣ, General Manager GTA

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ, Πρόεδρος Donomis

ΜΠΑΝΕ ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ, Πρόεδρος ΚΑΕ ΠΑΟΚ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ, Δ/νων Σύμβουλος «ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ»

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, CEO ADVANTAGE

ΤΑΚΗΣ ΔΟΥΜΑΝΟΓΛΟΥ, Insight Capital

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΒΑΘΗΝΟΣ, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μαραθώνα

 ΘΩΜΑΣ ΡΟΥΜΠΑΣ, Επχειρηματίας

ΒΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ, Πρόεδρος VCI

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, SWOT

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΤΣΗΣ, TARGET SECURITY

PEGGY DORIZA, Head of EU Affairs Office

MAY SAMOURKAS, Communications Manager JTI

ΔΑΦΝΗ ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ, Bayer Hellas

ΠΕΓΓΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, Σύμβουλος Επικοινωνίας

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗΣ, Βοηθός Γεν. Δ/ντής Τράπεζα Πειραιώς

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, Επιχειρηματίας

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΟΖΡΙΚΥΔΗΣ, CEO ΔΕΘ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, CEO Amuse

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ, Πρόεδρος & CEO CIVITAS

ΣΠΥΡΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος & CEO SPIN Communications

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ, Εφημερίδα "Καρφί"

ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΒΗΣ, Επιχειρηματίας

ΕΛΙΑ ΛΙΑΤΑΚΗ, CEO IKON


Γραφείο Επικοινωνίας,
Forum2020
Ευγενία Λαγού, 2177102453