Διαμορφώνουμε το μέλλον με σύγχρονες ιδέες!

Η Φιλοσοφία 2020

10 Σκέψεις για την Ελλάδα του 2020

Διάλογος
"Για να είναι το μέλλον αυτό που πρέπει να είναι", για να παραφράσουμε τον Paul Valery που είχε πει: «δυστυχώς το μέλλον δεν είναι αυτό που κάποτε ήταν». Να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με όλη την κοινωνία. Να ρίξουμε το βλέμμα μας στο αύριο και να το εστιάσουμε εκεί. Είναι επιτακτικό το αίτημα να αντιληφθούμε τι συμβαίνει στην κοινωνία σήμερα, και πώς τα υπόγεια ρεύματα του σήμερα, θα διαμορφώσουν τις μελλοντικές τάσεις. 

Όραμα
Τα εθνικά οράματα αναπτύσσονται σταδιακά. Οι μεγάλοι εθνικοί στόχοι χρειάζονται χρόνο να ωριμάσουν και ακόμη περισσότερο χρόνο για να σχεδιαστούν και να προετοιμαστούν. Για ν’ αποκτήσει το όραμα περιεχόμενο, χρειάζεται ένα σαφές μείγμα πολιτικής. Πολιτικής που ξεπερνά τις παραδοσιακές γραμμές, που συνθέτει τα καλύτερα στοιχεία εφαρμοσμένων πολιτικών. Ένα μείγμα πολιτικής, που απαντά και συνδυάζει τις προκλήσεις του ανταγωνισμού, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης με την ανάγκη για επαγγελματική ασφάλεια και κοινωνική προστασία. Να ανακαλύψουμε τις Ελληνικές Βέλτιστες Πρακτικές προσαρμοσμένες στο ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης, όπως αυτό δημιουργείται και συγκροτείται για την Ελλάδα του 2020. 

Διακριτό Στίγμα
Η σύνθεση χρήσιμη αλλά έχει όρια. Η πορεία έχει προορισμό, δυναμική, στόχο και προοπτική. Η συναίνεση δεν ταυτίζεται με τον συμβιβασμό.

Νέα Ελληνική Ταυτότητα
Να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τη Σύγχρονη Εθνική μας Ταυτότητα. Η σύγχρονη ανασφάλεια προκύπτει από την αδυναμία να «διαβάσουμε» το μέλλον και να αυτό-τοποθετηθούμε στο παρόν. Προκύπτει από αναπάντητα ερωτήματα «ποιοι είμαστε – πού θέλουμε να πάμε – ποια είναι η θέση μας» σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει με τάχιστο ρυθμό. 

Ευρώπη
Ναι στην Ευρωπαϊκή Ιδέα, ναι στο όραμα της Κοινωνικής Συνοχής. Η αλήθεια είναι ότι προχωρήσαμε πολύ γρήγορα στη διεύρυνση. Σήμερα, η Ευρώπη των 27 είναι πλέον πραγματικότητα. Η εμβάθυνση όμως εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο. Το ερώτημα είναι αν μακροπρόθεσμα, ο ευρωπαϊκός αυτοματισμός, που σήμερα φαίνεται ουτοπικός μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Η ευελιξία μπορεί να είναι το μέσο. 

Ελλάδα
Όχι στον Εθνικισμό. Στο διεθνοποιημένο παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι διακριτές οντότητες, δεν είναι όμως μοναδικές. Με αφορμή το «μεγάλο Ελληνικό Καλοκαίρι» των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 η Ελλάδα ξαναπίστεψε στην ελληνική σημαία και είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη συγκυρία. Η αυτοπεποίθηση ότι η «Ελλάδα μπορεί» επεκτείνεται ενσυνείδητα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Όταν υπάρχει ξεκάθαρος στόχος, σχέδιο, πειθαρχημένη προετοιμασία, κανόνες, το ελληνικό ταλέντο μπορεί να διακριθεί, μπορεί να επιτύχει.

Επιχειρηματικότητα & Ανάπτυξη
Ναι στο «επιχειρείν», ναι στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Η υγιής επιχειρηματικότητα είναι ο κύριος φορέας οικονομικής ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον κανόνων. Η παραγωγή εθνικού πλούτου σε μελλοντικά ανταγωνιστικούς τομείς είναι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση στα δημοσιονομικά δεινά. Ο μόνος τρόπος διατήρησης και βελτίωσης του τρόπου ζωής. Και βέβαια το επιχειρείν χρειάζεται να αναπτύξει και το «κοινωνικό του πρόσωπο». Η νέα κατεύθυνση πρέπει να συνδυάσει τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας με αυτές της αναδυόμενης κοινωνίας των πολιτών. Η αποτελεσματική εταιρική κοινωνική ευθύνη μπορεί να είναι ισότιμος παράγων κοινωνικής συνοχής με τον υπεύθυνο συνδικαλισμό και την ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση. 

Ευθύνη του Πολίτη
Απαιτείται διαχωρισμός της πολιτικής, της διοικητικής (ή επιχειρησιακής), της κοινωνικής και της ατομικής ευθύνης. Η αρχή της ατομικότητας μπορεί να συνδυαστεί με την κοινωνική υπευθυνότητα της συλλογικότητας, αλλά όχι τη στρεβλωμένη εκδοχή της, αυτής του κρατισμού. Πρέπει να μπει τέλος στη νοοτροπία του να ζητάμε τα πάντα από το κράτος, να έχει ευθύνη για όλα το κράτος, να είναι υπόλογο για όλα το κράτος. Υπάρχει και ατομική ευθύνη, υπάρχει και ιεράρχηση της πολιτικής ευθύνης. 

Αληθινή Ποιότητα Ζωής
Τι θέλουμε και τι αντιλαμβανόμαστε καλύτερα; Πολιτικές για τη Eurostat, ή πολιτικές για μια καλύτερη ζωή; Σε μια εποχή που η εισοδηματική πρόοδος γίνεται αντιληπτή σχεδόν μόνο με προσωπικούς όρους, όσο και να βελτιώνονται οι μακροοικονομικοί δείκτες, οι ανάγκες θα υπολείπονται των προσδοκιών των πολιτών. Μελέτες σε όλες τις προηγμένες χώρες της Δύσης απέδειξαν ότι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος -από το σημείο που έχουν καλυφθεί βασικές βιοποριστικές ανάγκες και μετά- δεν οδηγεί σε αύξηση του βαθμού ικανοποίησης από τη ζωή. Ο άνθρωπος δεν γίνεται απαραίτητα πιο ευτυχισμένος, όταν γίνεται πιο πλούσιος. Η συζήτηση γι’ αυτή τη νέα οπτική είναι ουσιαστικό μέρος του διαλόγου για την Ελλάδα του 2020. 

Ομάδα2020
Επιλεγμένοι άνθρωποι θα καταθέτουν τις απόψεις και τις ιδέες τους δημιουργώντας μια Τράπεζα Ιδεών με κεφάλαιο ιδέες και λύσεις που έχει ανάγκη ο Τόπος μας για να πάει μπροστά. Το ερώτημα είναι αν θα είμαστε ιχνηλάτες της νέας εποχής ή οπισθοφύλακες του παρελθόντος. Η απάντηση στο τι θέλουμε είναι προφανής. Ο τρόπος να το πετύχουμε είναι το ζητούμενο. Η ώρα είναι τώρα.Νίκος Καραχάλιος
team2020 manager