Διαμορφώνουμε το μέλλον με σύγχρονες ιδέες!

Πιο παρεμβατικός από σήμερα, για την εκάστοτε κυβέρνηση, ο ρόλος του FORUM2020

Αθήνα, Μάιος 2015

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Εκλεκτοί Ομιλητές και Ομιλήτριες,

 

Εκ μέρους του Διοικητικού και Επιστημονικού Συμβουλίου του forum2020, ευχαριστώ όλους εσάς που σε μια δύσκολη ημέρα δίνετε το παρόν στην εκδήλωσή μας.

Η ημέρα – οι ημέρες αυτές είναι κρίσιμες για την Πατρίδα μας.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ FORUM -και πιστεύω όλων μας- είναι η σταθεροποίηση της Ελληνικής Οικονομίας και η ανάπτυξή της με σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και έγνοια για την κοινωνική συνοχή.

Το πολύ σύντομο καλωσόρισμά μου έχει –  3 σταθμούς/3 εικόνες που συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Σταθμός 1ος 

1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει από το  Παρίσι και βάζει τα νέα θεμέλια της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Συνειδητοποιεί από την πολύχρονη εξορία του στο εξωτερικό, ότι η πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πλέον μόνο από πολιτικούς και παλαιοκομματικούς κομματάρχες, αλλά χρειάζεται τη συμβολή, τις συμβουλές και την τεκμηριωμένη γνώμη τεχνοκρατών. Γι’ αυτό ιδρύει πριν 40 χρόνια το ΚΠΕΕ, το πρώτο think-tank της χώρας, το οποίο στάθηκε αρωγός του στους τρεις μεγάλους στόχους που είχε θέσει:

1. Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

2. Ισόρροπη Αναπτυξιακή Προοπτική

3. Ευρωπαϊκή πορεία

Και οι 3 στόχοι επετεύχθησαν .

 

Σταθμός 2ος 

2000: ο νεότερος Κώστας Καραμανλής, αναθέτει σε μια ομάδα νέων επιστημόνων ανάλογα καθήκοντα. Ζητούμενα τότε α) η, υπό τις ορθές προϋποθέσεις, ένταξη στην ΟΝΕ, β) ο περιορισμός του υδροκεφαλικού κράτους και γ) εξωτερική πολιτική «ανοιχτών οριζόντων». 

2005: 10 χρόνια πριν, με τη συνδρομή του αρωγού-φίλου Γιώργου Ψάλτη ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια: να θέσουμε στη δημόσια ατζέντα την έννοια του ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ.

Κάνουμε μια μεγάλη κοινωνική έρευνα με την Κάπα Research για το 2020.  

To Forum2020 ιδρύθηκε το 2009, ως μετεξέλιξη αυτής της προσπάθειας.

 

Σταθμός 3ος Σήμερα 

2015:  Η παρουσία μας στην ΟΝΕ δεν αμφισβητείται ούτε από την κοινωνία, ούτε από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων. Όμως, αμφισβητείται από την πραγματικότητα.

Σε αυτό το διάστημα εκατοντάδες non papers, δεκάδες έρευνες και μελέτες παραδόθηκαν αθόρυβα σε γραφεία υπουργών και κομματικών στελεχών. Παρότι ιδέες και σχέδια υπήρχαν και συνδύαζαν -και οραματικά και ρεαλιστικά- στοιχεία, οι λύσεις σπάνια εφαρμόζονταν. 

Η μεγάλη διαφορά λοιπόν της πρότερης με τη σημερινή λειτουργία αυτού του think tank, είναι ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα έχουν δημόσιο χαρακτήρα .                    

Γιατί γινόμαστε πιο τολμηροί;

Α) Αυτή τη φορά δεν έχουμε χρόνο και η οικονομική σταθεροποίηση -ή μη- της χώρας, κινδυνεύει από την αδράνεια στο εσωτερικό και κερδοσκόπους στο εξωτερικό. 

Β) Γιατί επίσης αυτή η ΜΑΓΙΚΗ ΛΕΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι ακόμη το μεγάλο ζητούμενο. 

Τον στόχο, μέσω της επίτευξης μία έντιμης διαπραγμάτευσης, τον έχει αναλάβει η πρόσφατα εκλεγείσα Κυβέρνηση. 

Τη στηρίζουμε σε αυτόν τον εθνικό σκοπό. Της ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία!

Εμείς, στο νέο Forum2020, εστιάζουμε στο δεύτερο το στόχο. Η Ελλάδα χρειάζεται ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ.

Το χρειαζόμαστε οπωσδήποτε. Αλλά πάνω απ΄ όλα,  χρειάζεται να ανασάνει οικονομικά.

Μπορεί; Δεν υπάρχουν καταλληλότεροι να απαντήσουν από τους 8 καλεσμένους μας μαζί με τον φίλο κ. Μπογδάνο, που συντονίζει το ιδιότυπο αυτό debate.

Για την ανοιχτή αυτή συζήτηση υπάρχουν μόνο 3 κανόνες:

Α) Συζήτηση γρήγορη για το μέλλον και όχι για το παρελθόν.

Β) Αποφυγή προσωπικών επιθέσεων. Αντιπαράθεση θέσεων.

Γ) Επιχειρήματα θετικά, σαφή, τεκμηριωμένα, εποικοδομητικά.

 

Ας αρχίσει λοιπόν η μάχη των ΙΔΕΩΝ.

 

Απολαύστε το “IDEAS FIGHT DEBATE”.